torsdag 7 maj 2009

Koppla av med en bok?

Jag förvirras av alla som påstår att läsning skulle vara ett bra sätt att koppla av. Om jag är i behov av avkoppling och tar fram en bok somnar jag. Så hur gör folk?

Faktum är att läsning är allt annat än avkopplande. Det är en intellektuellt krävande syssla. Den som läser ska avkoda text, hålla den i minnet, skapa miljöer och personer i sitt huvud. Hon ska göra associationer till andra stycken i texten, till andra texter och till andra erfarenheter – ofta samtidigt som läsningen fortgår. Med mera. Det låter sig knappast göras på sparlåga.

Sedan är det det där med lästakten. Det går alldeles för långsamt för en rastlös själ. Skulle man mäta läsning i meter med start uppe till vänster på första sidan skulle väl känslan vara en annan, men nu mäter man den typiskt i sidantal eller tjocklek. Och då går det sakta. Med en lästakt på 90 sekunder per sida hamnar hastigheten från pärm till pärm på blygsamma 0,00003 km/h. Inte undra på att man misströstar ibland.

Nej, jag kan aldrig koppla av med en bok. Jag får istället tänka: "Nu jävlar. Nu är jag vaken och på hugget, redo att verkligen ta i och ge mitt yttersta. Nu ska det läsas."

1 kommentar:

  1. Det beror väl lite på vad man menar med avkoppling. Och så beror det lite på vad för typ av böcker man väljer att läsa...

    SvaraRadera