måndag 15 juni 2009

Antikvariat på nätet

Jag hoppas inte att någon har missat den utmärkta sajten antikvariat.net. Där får man nästan alltid tag på utgångna titlar. Gör man det inte kan man sätta upp sig på en väntelista och inom kort får man meddelande från ett eller flera antikvariat att de är beredda att levera boken – alltid omsorgsfullt inpackad med charmigt, brunt skyddspapper och (nästan) alltid direkt hem mot faktura. Sålunda har jag fått tag på många böcker, inte minst Kartusianklostret i Parma (1839) av Stendhal, Mästaren och Margarita (1940) av Michail Bulgakov som då ännu inte utkommit i sin senaste nyutgåva och, inte minst, Lennart av Petersens och Fredric Bedoires gripande fotodokument över de gamla Klarakvarteren i Stockholm, Från Klara till City – Stockholms innerstad i förvandling (1985). Den lär man inte få tag på någon annanstans.

Men det finns fler aktörer på marknaden. Nästan hur många som helst – det visar sig nämligen att eBay fungerar utmärkt som antikvariat för litteratur på engelska. Med ett eBay- och ett PayPal-konto kan man lekande lätt köpa den mesta litteraturen i vilken utgåva som helst och ofta landa omkring eller under hundralappen, frakten till Sverige inräknad. Det är lysande villkor för en som till exempel vill ge sig på omläsningen av Salman Rushdies författarskap på originalspråket.

3 kommentarer:

 1. Antikvariat.net har jag också bara positivt att säga om! Men jag vill minnas att jag ibland kunnat betala med kort, och inte endast mot faktura, men det varierar förstås från antikvariat till antikvariat.

  eBay har jag inte provat för böcker (hur kan jag ha glömt det?), men svenska Tradera är inte så dumt heller, beroende på vad man är ute efter.

  SvaraRadera
 2. Alibris.com är min stora favorit för gamla engelska böcker som inte finns att köpa längre, när jag inte har så bråttom med att få hem böckerna. Frakten brukar gå på en del men böckerna i sig brukar bara kosta några tior så den totala kostnaden blir oftast hygglig ändå.

  Nätantikvariaten är livsfarliga, men underbart uppskattade då jag aldrig kommer på att jag vill läsa en bok förens den har sålt slut.

  Ebay global har alltid funkat bra för mig, men har inte gjort så många köp där

  SvaraRadera
 3. Kolla också in play.com – ett företag på Jerseyöarna i Engelska kanalen. Bra priser på film, spel, musik och böcker, samt "fri" frakt till hela världen. Dessutom har de ett begagnatprogram där frakten ingår i priset. Har använt den ett par gånger; det har fungerat utmärkt.

  SvaraRadera