måndag 27 april 2009

Print on Demand

Print on Demand har jag alltid förknippat med svårsåld litteratur, förmodligen av tveksam kvalitet. Den är svår att sälja till såväl litteraturkonsumenter som förlag – ingen vill ta ansvar för att trycka en upplaga och lagerhålla den. Sådan litteratur kan gott och väl jämställas med alldeles opublicerad litteratur och det kan man få mer av än man någonsin kan äta upp på Poeter.se eller Kapitel 1 alldeles gratis. Och det mesta som finns där vill man inte ha i tryck, tro mig. Om en professionell förläggare har tagit sig an ett manuskript och satsat både tid och pengar på det är väl det en kvalitetsstämpel om något. Det är skönlitteraturens peer review. Köp inte varan om den inte i förväg är kontrollerad av en fackman.

Men nu stundar nya tider för Print on Demand. Dagens nyheter skriver om Espresso Book Machine som kan trycka och binda en bok på fem minuter. Men den ska inte trycka vilken refuserad smörja som helst, nej, den ska hålla ett enormt digitalt lager med gamla godingar som trots sin höga kvalitet kanske efterfrågas ganska sällan. Inget mera "slut på förlaget" med andra ord, och helt nya möjligheter för små boklådor att konkurrera med stora kedjor och nätbokhandlar.

På ledarplats frågar sig Svensk Bokhandels Lasse Winkler vid sidan av sin stora entusiasm vad som ska hända med antikvariaten, och det kan man ju fundera på. Men inte för länge. Litteraturälskarnas nya sötebrödsdagar är i antågande och det torde ju inkludera de flesta antikvariatägarna. De får nischa sig mot gamla, nötta utgåvor som är vackra, luktar gott och är sköna att ta på och har charmiga anteckningar i vacker skrivstil i marginalerna. Det kan ingen maskin i världen fabricera. Ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar