onsdag 25 mars 2009

Tungt att vara lett

Jag har tidigare flaggat för att Paulo Coelho inte bör skjutas, liksom ingen här i världen bör skjutas, men att det är synd att han skriver böcker.

Den 25 mars rapporterade emellertid SVT:s Kulturnyheterna från Lettland som till följd av den globala finanskrisen hux flux har höjt bokmomsen från 5 till 21 %. Bokförsäljningen har i ett slag sjunkit med två femtedelar. Ett mellanstort förlag med många inhemska författare men också flera stora internationella namn, såsom Umberto Eco och Amos Oz, tvingas enligt reportaget skära ner sin utgivning med en fjärdedel. Paulo Coelhos böcker, som man är mycket glad att få ge ut i Lettland, hoppas man ska ta bokförlaget igenom krisen.

Är det hatten av för Paulo Coelho, med andra ord? Är det klängande på hans jättelika flytkropp som bättre författare ska undgå drunkningsdöden? Sannolikt inte – börjar det blåsa ramlar de tydligen av. För vilken fjärdedel av utgivningen är det förlaget försakar? Den inhemska, naturligtvis.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan man tänka sig lettiska boklådor med bara Paulo Coelho på hyllorna. Vad ska man då ha bokförlag till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar