onsdag 22 september 2010

Något är skevt

I Sveriges radio P1 talades det tidigare idag om hur Socialdemokraterna kommer att behöva förändra sin politik för att locka fler väljare. Smaka på den. Förändra sin politik för att locka fler väljare. Något är allvarligt skevt med detta, men sällan hör jag någon påpeka det.

Såhär bör det gå till: De som är medlemmar i Arbetarepartiet Socialdemokraterna bör på sin partistämma enas om vilken politik de står för. Sedan ska de marknadsföra sin politik tillsammans med goda argument för den. Meningsmotståndare ska anmäla avvikande inställning och argumentera för den. Sedan väljer väljarna, och så är det klart. Ska det vara så svårt?

Istället talar man om att förändra sin politik för att få så många väljare som möjligt. Men vilken politik är det som ger flest väljare idag? Uppenbarligen allianspolitik. Ska då Socialdemokraterna föra allianspolitik bara för att bli valda? Valet reduceras till en tävling om åtråvärda positioner för enskilda individer. Den som tycker att partibeteckningen är viktigare än politiken bör sluta med politik och istället ägna sig åt, tja, ligafotboll kanske. Inte vet jag.

På samma sätt blir jag irriterad varje gång jag blir refererad till som "väljare" även när det är år kvar till nästa val. Jag är samhällsmedlem, fram till och efter valdagen.

1 kommentar:

  1. Instämmer.
    Ett parti ska ha en klar ideologi, och stå för den. Försöka övertyga om den. Sedan har vi samhällsmedborgare att fälla vår dom om hur de lyckats på valdagen.

    Om det finns alternativ alltså....

    SvaraRadera