onsdag 22 september 2010

Till världskapitalismens försvar

I George Orwells 1984 (1949) beskriver Partiet "kapitalisterna" som vore de forna tiders mytologiska vidunder – de var få, de bar cylinderhatt och de förtryckte alla andra. Den totalitära socialismen hade monopol över språkets innehåll liksom allting annat. I Sverige år 2010 likställs kapitalismen ofta med girighet och ondska. Men den förtjänar bättre än så.

Vill man veta varför bör man läsa Johan Norbergs bok Till världskapitalismens försvar (2001). Här har vi en bok som med ett massivt empiriskt underlag och knivskarp argumentation slår hål på de flesta myter som florerar om kapitalismens och globaliseringens skadeverkningar. För det är, tautologiskt uttryckt, på empiri man måste bygga sina erfarenheter. Vilka länder och regionen växer och frodas? Var spirar demokratin, var härskar förtrycket? Vilken är den bästa medicinen om man vill lyfta ett u-land ur misär till västerländsk levnadsstandard? Försvara äganderätten. Försvara frihandeln. Undanröj konstgjorda handelshinder. Med andra ord: bejaka kapitalismen. Dessa till synes enkla nycklar bär demokratisering och ökat välstånd för alla med sig som nödvändiga konsekvenser. Om det görs rätt.

En stat bör skapa lagar och regelverk som låter människor vara människor. Människor vill kunna råda över den egna situationen. Människor vill skörda frukterna av sina egna ansträngningar. Människor vill excellera i det de gör allra bäst. Människor vill engagera och lyfta varandra. Människor är kapitalister. Hur ska man annars förklara den korruption och de svarta marknader som skjuter upp som svampar ur jorden närhelst handelsfriheten är alltför begränsad? Där det finns vinster att hämta kommer vinster att hämtas.

Till världskapitalismens försvar har enligt Wikipedia översatts till 28 språk – och med all rätt. Världskapitalismen är något som behöver försvaras över hela världen. På svenska finns den tillgänglig för priset av en bamse med bröd, eller, för den som så önskar, i elektronisk form alldeles gratis på förlagets hemsida.

Uppdatering: Bra text av Peter Wolodarski om Johan Norberg och Till världskapitalismens försvar ur DN 25 oktober 2003.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar