söndag 12 september 2010

Print? No demand.

För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett uppskattande inlägg om Print on Demand-maskinen Espresso Book Machine och allt jag trodde den skulle göra för bokbranschen. Vilka bristande visioner man hade på den tiden.

Nu, när jag plöjt igenom mina första e-böcker är det bara att konstatera: den tryckta bokens världsherravälde har brutits. Visst finns det pappersböcker kvar, och nog ska de få finnas. Men många av pappersbokens nackdelar har varit så självklara delar av vår vardag att vi glömt att de skulle gå att åtgärda.

Har du till exempel flyttat någon gång? Minns du hur få hyllmeter som går ner i en flyttkartong innan den blir för tung för att lyfta? Minns du hur många flyttkartonger som därför gick åt till böcker? Två–tre av de där kartongerna har de flesta redan rationaliserat bort till förmån för e-boken: Det blir allt onödigare att ha en stor, dyrbar, tryckt encyklopedi hemma. Tjänsten NE.se på nätet är billigare, smidigare och alltid uppdaterad. Och för de flesta behoven räcker Wikipedia. Böcker är vackra, säger någon. Men även andra saker är vackra. Alltför få andra vackra saker får plats hemma på grund av alla böcker.

Tryckta böcker kommer att finnas kvar på samma sätt som den manuella växellådan – en annan teknik från en annan tid som i vissa situationer gör det roligare att köra bil. Några kommer att vägra att någonsin överge den. På samma sätt kommer det att gå för CD-skivan, DVD-skivan och alla andra tryckta stycksaker. Att skicka information med lastbil – det är ju 1900-tal.

Samtidigt behövs det en fungerande marknad för redaktionellt material. Den förlagsproducerade boken, skrev jag i det ovan nämnda inlägget, är litteraturens egen motsvarighet till peer review. När vem som helst kan publicera vilken smörja som helst behövs det en marknad där konsumenten kan skilja ut det välgjorda från det taffliga. "I believe that people are willing to pay for content", sa Apples VD Steve Jobs vid ett tillfälle. Jag tror han har rätt.

Böcker blir inte sämre på en läsplatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar