onsdag 29 september 2010

Att läsa böcker på iPad

Det var inte främst för att läsa e-böcker som jag skaffade mig en iPadBlocket. Vad den exakta anledningen var är oklart. Att läsa böcker har ändå blivit ett av de främsta användningsområdena. Därför kommer här en längre utläggning om hur det egentligen är.

Trötta ögon?
Att läsa böcker på en iPad har sina olika för- och nackdelar, men på det hela taget går det alldeles utmärkt. Min största farhåga var att ögonen skulle bli väldigt trötta av att "läsa på en skärm", men så är det alls inte. Att luta sig tillbaka i en soffa med en iPad kan inte jämföras med att sitta framför en dator vid ett skrivbord eller ens med en laptop i knät, trots att tekniken i bildskärmen är densamma. Jag misstänker att man känner sig trött i ögonen av andra saker än just skärmen när man läser på en dator – felaktig sittställning, störande omgivning eller annat. Med iPad upplever jag inte problemet överhuvudtaget, ens efter flera timmars ihållande läsning.

Upplösningen på iPad är god om än inte världsledande – såsom på nya iPhone 4. Tittar man nära kan man se pixlarna, och text på skärmen är inte lika skarp som i en vältryckt bok. Typerna är dock kantutjämnade precis som på en vanlig Mac vilket gör läsupplevelsen helt godtagbar ur den synpunkten. (Det ryktas för övrigt att en ny iPad kommer att släppas till våren 2011 med 7 tums skärm istället för 11 men med bibehållet antal pixlar och därmed högre upplösning. Den som lever får se.)

En iPad är inte alldeles fjäderlätt – Wi-fi-modellen väger 680 gram. Att hålla den uppe utan stöd i knät blir snart tröttsamt för armarna. Men man ska inte glömma att även tryckta böcker kan väga så mycket och mer därtill. Dessutom har iPad en annan stor fördel gentemot den tryckta boken: den slår inte igen sig själv. Man behöver inte hålla den med något visst grepp för att sidorna inte ska bläddra iväg av sig själva och man behöver bara lätt nudda skärmen för att vända blad. Det gör att iPad, trots sin tyngd, ofta känns smidigare att hålla än en tryckt bok, och att antalet sätt att faktiskt stödja den är mycket stort. (Amazons e-boksläsare Kindle DX har förstås också dessa fördelar, samtidigt som den är avsevärt mycket lättare än en iPad.)

Inte utomhus, men inomhus
Det finns ett sammanhang där iPad kommer till korta gentemot sina konkurrenter (antar jag, jag har inte provat dem) och den tryckta boken: i direkt solsken. Då är det i stort sett hopplöst att se någonting även om man drar upp ljusstyrkan på max. Även om solen inte lyser direkt på skärmen kan det vara svårt att läsa utomhus på grund av alla reflexer i skärmglaset.

I mer kontrollerade miljöer däremot, såsom inomhus, är det inga som helst problem att använda skärmen. Ljusstyrkan anpassas automatiskt efter omgivningen eller manuellt för den som så önskar. (Den manuella funktionen kommer att bli ännu mer lättillgänglig från november då iOS 4.2 lanseras, om man ska lita på cirkulerande rykten.) Faktum är att den bakgrundsbelysta skärmen är en stor fördel: att inte behöva rikta in en bra läslampa precis rätt öppnar för många nya ställen att sitta och läsa. Texten är alltid perfekt belyst i alla lägen. En oväntad men härlig konsekvens av det är möjligheten att ligga och läsa i ett alldeles mörkt rum – till exempel när någon annan sover bredvid – utan att behöva störa med ljuset från en lampa. I bokapplikationerna kan ljusstyrkan sänkas så lågt att det blir behagligt för ögonen i mörkret. (Det blir också lite speciellt när det svaga ljuset från skärmen tar kål på allt perifert mörkerseende och det också är alldeles tyst runtomkring. Bara texten kräver uppmärksamhet.)

Program och utbud
Det finns ett flertal program eller "appar" att välja mellan för att läsa böcker på iPad. De allra flesta är gratis. De två vanligaste är Apples iBooks och Amazons Kindle.

iBooks är det snyggaste och mest användarvänliga programmet. Den stora nackdelen är att iBooks Store, som är en del av programmet, ännu inte är lanserad i skarpt läge i Sverige. Det betyder att man inte kan köpa några nya böcker där. Däremot finns massor av klassiker på både svenska och engelska att ladda ner alldeles gratis, och jag utgår ifrån att butiken kommer att öppnas i Sverige på sikt, till exempel när iPad officiellt lanseras här. Men säker kan man aldrig vara.

Den som vill köpa böcker kan då istället vända sig till programmet Kindle och Amazons Kindle Store där utbudet är stort – om än amerikanskt. Man köper och betalar för en bok med ett par klick. Sedan kan man också läsa boken på alla Kindleapparater man förfogar över. Liksom iBooks kan Kindle synkronisera bokmärken, markeringar och kommentarer automatiskt mellan alla enheter man använder.

iBooks läser e-boksformatet e-pub som sägs vara ett av de vanligaste. Men den läser också pdf-filer, och det finns gratis program såsom Calibre att ladda ner för att konvertera från ett format till ett annat. Huruvida e-böcker inköpta i svenska nätbokhandlar såsom AdLibris eller Bokus går att lägga in i en iPad vet jag inte, eftersom jag inte har försökt. Men jag anar att det inte ska vara omöjligt. Det går till exempel, även om det innebär en hel del jobb varav visst eventuellt en bit utanför lagen, att lägga in e-böcker lånade via biblioteket på sin iPad.

Jag är dock övertygad om att situationen kommer att förbättras ganska snart. När iPad lanseras i Sverige kommer rimligen iBooks Store att göra det också. AdLibris och Bokus kommer förmodligen att släppa egna appar, som de redan har gjort till iPhone. Det kommer att dröja innan man kan få tag på vad som helst som e-bok, men redan nu kan man få in rikliga mängder god läsning i sin iPad.

Funktioner
Utöver att vända blad har e-boksapplikationerna några trevliga funktioner. Bokmärken – så många man vill, var man vill, och som aldrig ramlar ur – liksom markeringar med "överstrykningspenna" och kommentarer i marginalen finns i både iBooks och Kindle. Som tidigare nämnts kan dessa synkroniseras trådlöst och automatiskt mellan alla enheter man använder, och dessutom lagras centralt. Det betyder att om du skulle tappa bort din iPad behöver du inte förlora dina anteckningar. I Kindle kan man dessutom få se vilka passager i en viss bok som många olika läsare har valt att markera. Det är lite roligt. Man kan också se sina egna markeringar och kommentarer i en samlad förteckning, vilket betyder att man inte behöver "bläddra" hit och dit för att hitta dem.

För övrigt kan man välja om bakgrunden ska vara vit/grå, gul/beige eller rentav svart (med vit text på). Textstorleken kan ändras till önskad storlek, och i iBooks även typsnittet. Ett minus är för närvarande att typsnittsinställningarna alltid gäller för hela biblioteket, och inte per boktitel. Det hoppas jag man ändrar på i framtiden.

I både iBooks och Kindle ingår omfattande ordböcker (endast på engelska än så länge, och så lär det nog också förbli). Det gör det fantastiskt enkelt att slå upp ett ord man inte förstår – det räcker helt enkelt med att ta på det. Finns ingen tillfredsställande definition av begreppet kan man gå vidare direkt till Wikipedia. Att söka på ord eller textsträngar i texten är naturligtvis möjligt, men har sällan kommit till användning för min del.

Vända blad
Det är ju ändå något särskilt med att vända blad i en pappersbok och se sidnumren ständigt öka och bokens tyngd sakta förpassas från höger till vänster sida. Hur fungerar det på en iPad? Inte riktigt likadant, men heller inte avsevärt sämre. iBooks räknar helt enkelt ut antalet boksidor för de valda typsnittsinställningarna och sidnummer anges på varje sida. Genom att nudda skärmen kan man också med en markör på en "progressionslinje" se hur långt man har kommit i boken. Där står också hur många sidor som återstår i pågående kapitel – en särskilt trevlig funktion. Hur många gånger har man inte suttit och bläddrat fram för att se när kapitlet egentligen tänker ta slut?

Kindleapplikationen löser saken på ett annat sätt. Den räknar inte sidnummer utan "positioner" som inte påverkas av hur stor texten är. Varje position tycks omfatta ett fixt antal ord eller tecken. Programmet anger också i procent hur långt man kommit i boken. Ingen av lösningarna är särskilt dålig, även om jag personligen föredrar iBooks.

Typografi och bilder
Typografernas fackförbund ser kanske en tynande tillvaro i antågande – och det är ju sorgligt. En boksida ska inte bara vara fylld med ett gott innehåll, den ska också vara vacker att se på, precis om en maträtt! I e-boken väljer man ju ofta sitt eget typsnitt och sin egen textstorlek. Ofta blir det mindre text på en skärm än på en gängse tryckt boksida. Algoritmerna för radbrytning och marginaljustering fungerar ofta halvdant, vilket ibland kan leda till brutala mellanrum mellan orden. Några algoritmer för avstavning har jag inte sett skymten av. Men på det hela taget har de här bristerna påverkat min läsning mindre än jag kunde ana. Oftast finns också möjligheten att helt enkelt vänsterjustera texten.

En del böcker innehåller illustrationer. De dyker förstås upp även i e-upplagorna, där man både kan se dem och förstora dem. I de exempel jag sett hittills tycks dock förlagen ha underskattat kravet på upplösning: bilderna har varit små och grumliga. Bättring i framtiden, kan man hoppas. Att placera bilden snyggt i förhållande till texten tycks ännu inte vara möjligt – bilden dyker upp på en viss position och därefter fortsätter texten. Då ska man förstås minnas att bilder kan hamna underligt även i tryckta böcker, just på grund av den begränsning de fysiska boksidorna innebär.

Den som läser sina böcker i pdf-format slipper förstås de här problemen – sidorna är ändamålsenligt typsatta och bilderna placerade precis där de ska vara. Istället går man miste om många andra funktioner som beskrivits ovan.

Slutsats
Jag har aldrig trott att jag skulle vara den första att anamma e-boken, särskilt på grund av den särskilda känslan av en fint inbunden bok, doften av nytryckta boksidor eller bara den härliga känslan av ett hem fyllt av böcker. Men efter några månader med iPad känns vanliga pappersböcker tröttsamt förlegade. De värden som går förlorade i "digitaliseringen" ersätts av andra, annorlunda men inte nödvändigtvis sämre värden. Och någonstans i diskussionen måste man tillstå att böckernas innehåll faktiskt är det viktigaste.

Slutligen är e-boksläsaren bara en liten, liten del av allt man kan ha en iPad till, och antalet användningsområden ökar med varje ny idé som realiseras – det är mer än man kan säga om konkurrerande läsplattor. Exempelvis säger rykten att en standardiserad plattform för tidningar och tidskrifter kan vara på väg. Till den som är sugen på en iPad men inte vet om e-boksfunktionen är tillräckligt bra kan jag bara säga: köp. Till den som vill ha en e-boksläsare men inte vet vilken sort skulle jag säga: kolla in andra modeller också, men avfärda inte iPad. Till den som aldrig kan tänka sig att överge pappersboken oavsett vad säger jag: ha det så trevligt. Men be inte mig om flytthjälp.

2 kommentarer:

  1. '...efter några månader med iPad känns vanliga pappersböcker tröttsamt förlegade. De värden som går förlorade i "digitaliseringen" ersätts av andra, annorlunda men inte nödvändigtvis sämre värden. Och någonstans i diskussionen måste man tillstå att böckernas innehåll faktiskt är det viktigaste.'

    Exakt min upplevelse. Aldrig trodde jag att jag skulle överge pappersboken så snabbt som jag gjorde.

    SvaraRadera
  2. En lustig detalj är förstås hur Apple i iBooks har lagt ner så mycket möda på att efterlikna den tryckta boken – bokhyllan av trä med titlar som "öppnar sig", sättet på vilket man kan leka med boksidan när man vänder blad och så vidare. Inte mig emot, och kanske är det nödvändigt i en övergångsfas. Men efterhand lär formen bli alltmer sin egen.

    SvaraRadera